Har du noen gang tenkt over hvordan de aller største selskapene i verden jobber for å nå sine mål? Svaret er at de største selskapene, som f.eks. Netflix, Amazon, Google og Spotify bruker et system med navn OKR. I dette innlegget skal jeg forklare hva OKR er, og hvorfor nettopp du burde innføre dette system i din bedrift så fort som mulig!
Objective Key Results
OKR står for Objective, Key Results. kort fortalt er det et styringssett vi benytter for å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og holde fokus på de viktigste aktivitetene til en hver tid. Dette er et styringssett som sørger for at alle de ansatte vet hva bedriftens mål er, og hvordan de skal jobbe for å nå disse målene. Det er inspirerende, veldig enkelt og oversiktlig.
Objective handler mest om – hva er det jeg ønsker å oppnå? Det setter standard for hvilken retning man ønsker å bevege seg, og det er ofte motiverende. En god Objective bør ikke være mer enn en kort og inspirerende setning som forklarer enkelt og greit hva målet til bedriften er i løpet av en gitt periode, ofte kvartal. Det er også viktig å huske på at Objectivet ikke skal være et langsiktig mål, men at det burde være mer oppnåelig. Det skal fortsatt være hårete, men det skal ikke være alt for langt unna. Man er nødt til å finne en god balanse her. Hadde Objectivet vært mer hårete, hadde det passet bedre inn i en langsiktig forretningsstrategi. Man kan sammenligne utrykket Objective med når du skal gå en tur i fjellet. I en slik situasjon er altså ditt Objective sluttdestinasjonen. Det er også viktig å huske at i en bedrift, så kan man ha fler Objective samtidig.
Eksempler på gode Objectives:
- Bli ledende i markedet
- Lansere den mest populære matbutikken
- Få bedriften til å vokse frem til neste kvartal
Key Results handler derimot mer om hvordan man faktisk kommer seg til sitt Objecitve. Key Results er altså en måte å beskrive det resultatet du ønsker å oppnå. (Ditt Objecitve) Dette er ofte mål som inneholder statistikk, er målbare eller tidsbestemte. Det er en stor fordel at man kan svare ja eller nei på Key Result spørsmål. Det er viktig å sette seg fler Key Result, slik at du kan spisse inn hvordan bedriften burde jobbe for å nå sine mål. Man kan også sammenligne Key Results med når du går tur i fjellet. Key Results er altså skiltene som viser veien til endestasjonen, eller Objectivet ditt. Man kan også ha fler Key Results på hvert enkelt Objecitve.
Eksempler på gode Key Results
- Få omtale av 5 internasjonale tidsskrifter
- 300 påmeldinger til et nyhetsbrev
- Få 10 000 følgere på Instagram
Eksempel OKR
Denne delen av semesteret har jeg gått sammen i gruppe med Robert Sagaas og Mats Sandberg for å bl.a. Lage nettbutikker. Her ønskes det at vi benytter oss av OKR, og bildet under er et eksempel på hvordan vi har satt opp våre OKR akkurat nå. Det består først og fremst av Objective, Team medlemmer, og virksomhetens navn. Videre ser vi forskjellige Key Results og eventuelle notater hvis det skulle være noe. Bak de forskjellige Key Results som er satt, kan du se en parentes med tall. (8/10) vil for eksempel bety at man er ganske nære målet om å nå dette Key Result, mens 2/10 vil være motsatt. Disse tallene endres kontinuerlig, da uforutsette hendelser kan forekomme.

OKR historie
OKR ble først introdusert av den Østerriske forfatteren Peter Drucker i 1954 , før styreformen senere ble tatt opp av John Doerr. Sistnevnte er kanskje den de fleste assosierer OKR med. John Doerr holdt i 1999 en presentasjon for Google sine 30 ansatte. Denne presentasjonen endret alt i selskapet, og det vokste til å bli nettgiganten vi kjenner i dag. I senere år har OKR blitt introdusert til mange av de aller største selskapene i verden. Her ser du et knippe av bedrifter som har tatt det i bruk:

Ideer er enkelt. Gjennomføring er vanskelig
Inevo, OKR
OKR opp mot eksamen
Jeg har som sagt eksamen med Robert og Mats. Vi har eksamen i digital markedsføring. Her er en av hovedoppgavene å opprette en nettbutikk for så å drifte den. Med drift av denne nettbutikken, har vi også blitt utfordret til å benytte OKR i vår prosess. På denne måten kan vi enkelt holde styr på bedriften. Hvor vi er, hvor vi ønsker å være, og hvilke tiltak vi må gjennomføre for at vi kommer oss dit.
OKR rapporteres en gang i uken i et eksternt program. Key Results kan fint endre seg fra uke til uke. Det kommer an på hvordan vi ligger an i løypa. Vi jobber hardt med nettbutikken for å få alt ferdig i tide til lansering.
Mine tanker om styringsformen
OKR er en flott styringsform som alle bedrifter burde implementere på en eller annen måte. Implementering vil føre til oversikt, det sørger for bedre fokus og synkronisering blant de ansatte og ikke minst, så skaper det høyt engasjement. Med OKR kan de forskjellige avdelingene i bedriften lettere jobbe mot fler felles mål. Brukes OKR riktig, kan det også være svært effektivt for en bedrift. OKR er ikke bare for bedrifter, men man kan også implementere det i det hverdagslige. Du kan for eksempel sette deg et mål om å kjøpe et nytt hus, og Key Results som underpunkter for hvordan du skal nå dette målet.
Til slutt ønsker jeg å legge ved en video hvor John Doerr forklarer fenomenet OKR i en TED talk. Den varer i underkant av 12 minutter, og er absolutt verdt å få med seg.
Syntes du OKR høres ut som et godt system?
Litteraturliste
Lattice. 2018. «What is an OKR?.» Youtube: Video. 16. Mai. What is an OKR?
LinkedIn. Karl Philip Lund. 2020. https://www.linkedin.com/in/philiplund/
Linkedin. Mats Rino Sandberg. 2020. https://www.linkedin.com/in/mats-rino-sandberg-7b5505196/
LinkedIn. Robert Andreas Sagaas. 2020. https://www.linkedin.com/in/robert-andreas-sagaas-886369a8/
Lund, Karl Philip. 2018. «OKR – et system for gjennomføring.» Inevo.no. https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/
TED. 2018. «Why the secret to success is setting the right goals / John Doerr.» Youtube: Video. 2. Juli. Why the secret to success is setting the right goals | John Doerr
Twitter. John Doerr. 2020. https://twitter.com/johndoerr
Wikipedia. 2020. «Peter Drucker.» Oppdatert: 10. Nov 2019. https://no.wikipedia.org/wiki/Peter_Drucker
Pingback: OKR – Fremtidens system for gjennomføring | DIG2100 (2103)
Her har du skrevet et godt innlegg om OKR! Jeg synes du forklarer begrepet og formålet med styringssettet på en veldig god måte. Jeg liker spesielt godt hvordan du bruker din egen eksamensgruppe sin OKR for å illustrere:D
Ser du fortsatt har caps på forbokstaven i hver setning i overskrifter, gjerne fiks dette.
Stå på videre 😀