hvordan bli en “Powersearcher” i google

Powersearch er først og fremst et kurs som Google har laget for at du som benytter deg av deres produkt skal kunne bruke det på den beste mulige måten. Det er en rekke med moduler, videoer og tester som viser deg hvordan google funker. Det handler også om Snarveier og fler ting du antakelig ikke enda har tenkt over.

Royalty free, Unsplash

Hvordan funker Google?

Video: Google

Når du bruker Google som en søkemotor så søker du ikke nøyaktig på internett, men i Google sin index. For å bygge Indexen sin, har Google mange millioner av hva de kaller for ‘Edderkopper’. De drar tråder mellom alle mulige nettsider på det synlige nettet, og lagrer alt i databasen sin. Når du søker på noe, løper edderkoppene over hele internett. Dette gjør de altså for å finne den mest relevante nettsiden til søket. De stiller spørsmål, som: Er ordene du søker etter i adressen? Teksten? Er det reklame? Spam? Hvor mange linker finnes det til siden? Hvis du søker opp hvordan skifte dekk på en bil, vil Google vise deg det beste resultatet. I dette tilfellet vil det være en video.

Matt Cutts er en programvareingeniør hos Google, og har har laget en god visuell video på 3 minutter som forklarer hvordan Google funker. Du kan se den i videoen til høyre


5 tips for å bli en “Powersearcher”

1. Ordrekkefølgen og nøkkelord

Skjermdump: Google

Ordrekkefølgen og nøkkelordene du bruker for å søke har mye å si. Det er viktig at du setter ord som du søker på i riktig rekkefølge. Hvis du ikke gjør det, kan du få opp noe helt annet. «Dog Chow» er for eksempel noe helt annet enn en «Chow dog».

Når du skal finne nøkkelordene, er det viktig at du setter deg i tankesettet til forfatteren av den perfekte artikkelen. Hvilke ord ville vedkommende brukt rundt temaet du skal finne informasjon om? finn slike ord, og bruk de i forbindelse med temaet ditt. Hvis du for eksempel søker «Huge ski Jump Oslo» så blir du med en gang tatt til Holmenkollen.

2. Finne noe spesifikt på en side

Vi har alle vært der. Pensumlista inneholder en 500 sider lang bok på nettet, og vi skal kun ha to sider med informasjon derifra. Det finnes en veldig enkel måte å finne disse sidene på. Man trykker på «CMD + F» på Mac og «Control + F» på Pc. Når du har gjort dette, popper det opp et søkevindu, som du kan bruke til å søke etter ord og sider i filen. Et annet triks du kan gjøre for å raskt åpne en link i et nytt vindu, er at du bare holder inne CMD knappen og trykker på linken.

3. Google Scholar

Google Scholar er Google sin egne filbase laget for skolebruk. Her finnes det kun artikler og filer som er relevante for skolearbeid. Man kan bruke den til å søke etter relevante oppgaver, litteratur, og man kan blant annet se hvor mange ganger hver artikkel er blitt linket til. Dette gir deg en forståelse om hvor troverdig artikkelen er.

4. Du kan søke med bilder og farger

Man kan søke med et bilde. Du kan gå på «Images.google.com», legge inn et bilde ved å dra det fra computeren din og slippe det på nettsiden. Dersom det er snakk om et historisk bilde, kommer Google til å finne artikler om bildet som du har lagt inn. Dersom du for eksempel legger inn et bilde av et sted, enten det er en utsikt, en vei, eller et sted, så vil Google gjøre det de kan for å finne ut hvor dette er for deg, og informasjon rundt bildet.

Skjermdump: Google

Du kan også fargekode søket ditt. Hvis du søker etter Flasker, kan du fargekode søket ditt, slik at du for eksempel kun får opp røde flasker. Dette gjør du ved at du er inne på «Images», trykker på «Tools» og «Color». Dette gjelder så klart med alt, og du kan i teorien søke på hva som helst og fargekode det deretter.

Skjermdump: Google

5. Avanserte søk

Det finnes en rekke med avanserte ord og uttrykk du kan bruke for å spesifisere søkene dine.

 • Du kan søke etter det du vil søke etter, og for eksempel skrive Site:google.Scholar.com, eller Site:.com. Google vil da kun gi deg resultater fra Scholar, eller nettsider som ligger under «.Com».
 • Du kan også søke etter hva du ønsker å finne mer ut av, og bruke koden: Filtetype:PPT eller Filetype:PDF etc. Google vil da kun vise deg PPT eller PDF filer om det temaet du søkte om.
 • OR er neste kode. Denne brukes dersom du ønsker at Google for eksempel viser deg 2 filtyper. Man kan skrive: Filetype:PPT OR Filetype:PDF.
 • «Ord» er en kode vi bruker for å finne en spesifikk setning eller spesifikke ord. Du kan skrive «Havforurensning», og Google vil gi deg resultater som handler om nettopp dette.

Ikke alle kodene vi lærte om for å kunne bli bedre til å søke på nettet. Disse kodene har blant annet hjulpet meg til å bli en bedre søker på nett generelt, og de har snudd hele søkeprosessen min på hodet. Det er viktig at man klarer å få til en blanding av alle disse ordene. Eksempel hvor jeg blandet to av kodene sammen kan du se i bildet til høyre

Skjermdump: Google

For å bli en “Powersearcher” er vi nødt til å finne en god blanding av alle disse punktene. Kanskje spesielt når det gjelder den avanserte søkingen, og de forskjellige ordene du kan bruke for å spesifisere søket ditt enda mer. Hvis du har lyst til å ta kurset selv og fordype deg mer i dette, kan du gjøre det helt gratis ved denne linken: https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

Kildeliste

Eric Sharma. 2012. “Power Searching with Google Lesson 1.3”. https://www.youtube.com/watch?v=kfgJrR-V7Pk

Google kurs. 2020. “Power Searching with Google.” https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

2 thoughts on “hvordan bli en “Powersearcher” i google”

 1. Pingback: hvordan bli en “Powersearcher” i google | DIG2100 (2103)

 2. Du skrivet et fint og ryddig innlegg om GPS. Du kommer også med veldig gode tips! Likte spesielt nr 2 og 3, som var veldig nyttig for studenter.

  Småpirk:
  “på den beste mulige måten”
  “informasjon om? finn slike ord”

  Du trenger ikke stor bokstav i hvert ord i underoverskriftene, man gjør det på engelsk, men ikke på norsk.

  Gøy å lese innleggene dine, stå på videre:D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *