Face ID: Veldig praktisk – Men hvor går grensen?

Ansiktsgjenkjenning er over alt, og det funker i teorien veldig bra for den vanlige mannen i gata. Du låser opp telefonen din raskt og enkelt, du kan bruke den når du betaler regninger, eller sender penger med Vipps. Men kan bruken av denne teknologien noen gang gå for langt?

Foto: Meg selv

Finnes det en grense?

Fler og fler land tar nå i bruk ansiktsgjenkjenning på flyplasser, for at flyreisen skal kunne gå raskere. Dette fører til at de reisende ikke har behov for fysiske billetter, enten i papir form – eller på telefonen. Du skal i teorien kunne gå rett igjennom kontroll – uten at det skal ha noe å si. Det høres i utgangspunktet flott ut – men det er spørsmål vi er nødt til å stille her. Hvor går egentlig grensen? Hvor får flyselskapet dataen fra?


.

Hvor langt kan det strekkes?

Amerikanske MacKenzie Fegan opplevde dette tidligere i fjor. Hun stilte deretter spørsmål ved hvor flyselskapet får informasjon fra, og fikk til svar at det var hentet fra Amerikanske sikkerhetsmyndighetenes eksisterende systemer. I slike tilfeller, er man jo nødt til å reise spørsmål rundt måten de henter inn informasjonen på. Er det etisk?

Skjermdump: Artikkel om Fegan

Et annet eksempel på dette finner vi i Kina. Den Kinesiske regjeringen har utviklet Software som skal kunne gjenkjenne deg uansett hvor enn du går, og hva enn du gjør. Videre får du en Score ut ifra hvordan du oppfører deg, vennekretsen din og hva du kjøper på nettet. Denne scoren blir igjen avgjørende for om du kan f.eks. reise utenlands, eller om du får lov til å ta toget.  Dette fenomenet har tidligere også blitt tatt opp i Netflix sin serie: Black Mirror i episoden ‘Nosedive’.

Skjermdump: Netflix sin serie, Black Mirror

Når blir det farlig?

Folk bruker ansiktsgjenkjenning på fler måter. Et felt som er utbredt stort de siste årene er når de bruker denne ansiktsgjenkjenningsteknologien, for å kunne sette sitt eget fjes på et eksisterende bildet – og video. Det Kinesiske selskapet Momo har nylig sluppet appen ‘Zao’ som lar deg gjøre nettopp dette. Sette ditt eget fjes på din favorittkjendis i en scene fra din favorittfilm. Dette kalles for en ‘Deep fake’. Mange mener dette bare er uskyldig moro, og ufarlig. Men det finnes også de som har kritisert Zao, da fler ble bekymret for sine personvern.

I videoen under ser vi folk som bruker slik teknologi for gi seg ut for å være noen de ikke er. Dette gjelder også presidenter, ledere og lignende. Denne teknologien kan være farlig i feil hender. Noen med onde hensikter kunne eksempelvis tatt en video, fått seg selv til å likne på en verdensleder, og skapt verdenskaos.  Man kan også ødelegge enkelt individers sosiale liv med slik teknologi – da man for eksempel kan sette det enkeltindividets ansikt på en video av en person som gjør noe ulovlig eller liknende, og publisere den.

Video: Bloomberg

Ansiktsgjenkjenning er i fler tilfeller veldig praktisk i teorien. Ting går f.eks. mye raskere, man slipper å skrive inn koder og man kommer seg raskere frem på flyplassen. Men det er en fin linje når det kommer til hva som er lov – og hva som ikke er lov. Er det greit at flyselskaper bruker denne typen informasjon? Jo mer man leser om dette temaet, jo mer begynner man å lure på hvor grensa faktisk går.


Hva tror du vil skje hvis teknologien kommer i feil hender?

Kilder:

 • Skjermdump: Netflix. 2016. «Netflix: Black Mirror 3. Sesong: Nosedive.» Netflix. 21. Oktober.

5 thoughts on “Face ID: Veldig praktisk – Men hvor går grensen?”

 1. Veldig interessant tema du tar opp. Det er nok ikke så mange, som tenker over måten informasjon blir samlet inn på, men jeg synes du belyser temaet på en god måte. Du forklarer poengene dine godt, og jeg begynte i hvert fall å tenke over hvordan informasjonen om meg selv brukes når du beskrev eksemplene du hadde med i teksten. Veldig bra jobbet!
  Robert

  1. Tusen takk Robert!

   Framtiden når det gjelder Face-ID er skikkelig spennende, og skummel på samme tidspunkt! Man tenker ikke ofte over hva slags data det finnes av en selv der ute.

 2. Hei Stian!

  Veldig bra jobbet. Her ser jeg at du har tatt til deg tilbakemeldingene jeg skrev til deg forrige gang 🙂 Til neste gang kan du godt skrive enda mer utdypende for å øke kvaliteten på innlegget. Gleder meg til å følge med videre 🙂

  1. Tusen takk igjen, Emeline 🙂

   Jeg jobber med neste innlegg nå, og skal forsøke å få det mer utdypende!
   Takk 🙂

 3. Pingback: Face ID: Veldig praktisk – Men hvor går grensen? | DIG2100 (2102)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *