De digitale plattformene tar over

Det er fler grunner til at vanlige organisasjoner i fremtiden vil dø ut, og bli erstattet med digitale plattformer. Uber og Airbnb er eksempler på digitale plattformer som allerede har etablert seg. Det er grunn til å forvente at fremtiden vil fler slike digitale plattformer etablere seg. Transaksjonskostnadene går betraktelig ned ved bruk av slike plattformer, da disse gir deg mulighet til å kommunisere direkte med passasjer, utleier, leietaker etc.

De fleste har vel hørt om den digitale plattformen – Airbnb. Det finnes praktisk talt nesten ikke en eneste plass i verden du kan reise, uten at du finner noe å gjøre, eller et sted å bo på Airbnb. I løpet av fjoråret, ble Airbnb en milliardindustri i Norge.

Foto: royalty free, unsplash

Airbnb gir deg i utgangspunktet muligheten til å leie ut leiligheten, rommet eller huset ditt. Dette gjøres av alle typer mennesker verden over, og det er fryktelig populært. Turister er kanskje interessert i lokale opplevelser, guider, mat, skitur eller båtturer. Airbnb har derfor innført dette. Akkurat nå på Airbnb i Oslo er det mulig å bli med på alt fra ‘Den ultimate skiopplevelsen’ til å få servert ‘Et ordentlig godt Norsk måltid’ med en Norsk familie.

Gjensidig tillit uhyre viktig

Når man leier ut en leilighet handler hele opplegget om tillit. Dette gjelder som en sikkerhet for utleier sin side, slik at de f.eks. ikke får ting stjålet, og det gjelder for leietaker slik at de er sikre på at de ikke f.eks. blir spionert på. Airbnb ønsker at folk er klare over at Airbnb ønsker å gjøre noe med det, og har i den anledning foretatt en beslutning om å bl.a. Banne ‘Party houses’. De har også innført ‘super hosts’, samt en ‘100% verified section’. Her går de grundig igjennom deg som en host, og har du dette merket så øker dette kredibiliteten din betraktelig.

Foto: royalty free, unsplash

Men hva er tillitt?

Det finnes mange typer tillit. Kognitiv tillit (hvor du kan stole på at professoren din vet hva h*n snakker om), affektiv tillit (som er emosjonell tillit), Mistillit, og selvtillit. Du har tillit til samfunnet, og man kan ha institusjonell tillit, for eksempel til banken.

Men den type tillit som brukes av de fleste digitale plattformer er distribuert tillit. Enkelt forklart, så handler det om at grunnen til at jeg kan ha tillit til en person er at andre har gitt tillit til denne personen. Dette distribueres igjen til andre brukere av plattformen, og de får da for eksempel med seg din ‘rating’ av meg.

Skjermdump: Airbnb

På Airbnb har man mulighet til å skrive en liten kommentar på personen, slik at andre brukere kan se om h*n er til å stole på. ratingen er gjensidig for host og leier. Dette gjør det enklere (eller vanskeligere) for å leie ut en leilighet, eller å leie en leilighet. ratingen sier til syvende og sist noe om min kredibilitet, og hva folk vil tenke om meg når jeg skal leie eller leie ut en leilighet.

Plattformorganisering er den nye organisasjonen

Å jobbe for en plattform er for det første, veldig billig. Hvis man driver en plattform, trenger man ikke like mange ansatte, og man vil lettere oppleve det vi kaller for ‘Increasing Return’, hvor man altså tjener mer og mer pr. bruker. Dersom man jobber for plattformer, er man er sin egen person, og kan jobbe fra hvor som helst i verden. Du har ikke en arbeidsgiver, men fler.

Foto: royalty free, unsplash

Ulempene ved Plattformene, er at man ikke har det like stabilt som en fast ansatt. Man må vente på oppdrag, det er vanskelig å få lån uten en fast inntekt, og man er nødt til å ordne pensjon, forsikringer etc. Selv. Allikevel vil den vanlige organisasjonen som vi kjenner den i dag sakte men sikkert dø ut. Eksisterende jobber vil bli erstattet av Kunstig intelligens, og nye jobber vil skapes.

Vi vet ikke hva slags jobber de som begynner på skolen i dag vil jobbe med, for de eksisterer ikke enda. Jeg leste i en artikkel i Huffington post. Her snakket de om dette, og de konkluderte med at det man først og fremst er nødt til å endrer måten man lærer på. Dette er jeg veldig enig i, og jeg mener det er viktig å hele tiden utvikle den moderne skolen slik at man kan holde seg oppdatert.

Yesterday’s classroom won’t prepare our kids for tomorrow’s job market.’

– Robinson and Gamwell, Huffington Post

Hva tror du at dagens barn vil utdanne seg til?

Kilder:

 • Kielburger, Mark & Craig. 2017. «How can we prepare kids for jobs that don’t exist yet?» Huffintonpost. 19. Mai. https://www.huffingtonpost.ca/craig-and-marc-kielburger/future-job-market_b_16687862.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANOe0fePXSESQRTxE9R3cUNFy8NbncomR7tj3Y4bn1pjE8xNFNuSdUMzCnOwD-14_27QhOZC-7LgDbdO-kFCR0eNjiq3tdWx00EfdeVv3PX4MDYjbC5-I_hooJQ-8YrqPe1xmNQyZJoAXSr_0Tp-wXD388fMMXP_bvqtVd26DRmu

3 thoughts on “De digitale plattformene tar over”

 1. Pingback: De digitale plattformene tar over | DIG2100 (2103)

 2. Bastian Lerdalen

  Veldig godt skrevet blogginnlegg, som tar opp mye interessant på en ryddig og oversiktlig måte.
  Vil bli spennende å se hvordan de typiske organisasjonene vi kjenner i dag er om 5 år og hvilken rolle plattformorganisering, som Airbnb, har fått.

  1. Hei, og takk for hyggelig kommentar!

   Jeg er helt enig. Airbnb vokser raskt, og det er vel ikke alt for lenge før det er fler som leier via Airbnb enn de som bor på hotell. En ting er sikkert, og det er at det blir veldig spennende å følge med fremover!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *