3D printeren: Løsningen på verdens problemer?

I dag kan vi 3D printe nesten hva som helst. Alt ifra Menneskeører, til hus, til mat. Alt dreier seg om samspillet mellom organisasjonene som utnytter teknologien, selve teknologien og samfunnets holdning til denne teknologien.

Foto: Royalty free, Unsplash

3D Printeren kommer til å endre verden slik vi kjenner den i dag. Det er positivt for miljøet, da produktkoder kan sendes fra den ene til den andre siden av kloden på et øyeblikk, og dette tar bort fly-aspektet ved salg av produkter. Kjøttproduksjonen vil gå ned, og bruken av miljøskadelige materialer vil minimeres. Det vil også ha en positiv innvirkning på helseindustrien: Da man f.eks. kan 3D-printe organer og proteser. Man kan også bruke den store 3D-Printeren til å printe boliger i U-Land.

De 3D Printer alt mulig i dag. Det finnes som sagt 3D printere som kan lage hele hus på under 24 timer. Dette vil i fremtiden ha veldig mye å si for oppbygging av u-land, og land med høy befolkningsvekst. Slike 3D Printere vil kunne gi innbyggerne høyere livskvalitet.

Adidas som en av de første:

Sko-giganten Adidas har lenge jobbet med tanken om 3D printede sko. Ut ifra disse tankene har det bl.a. kommet en ny sko-modell som de kaller for ‘4D Futurecraft’. Her er øvre del av skoen laget av forskjellige materialer, avhengig av silhuetten som produseres, og nedre del 3D Printet. I bildet ser du mitt par, altså en av silhuettene de har laget. Futurecraft er bygget rundt ideen om å resirkulere sko, slik at man kan bruke materialer om og om igjen. Når man da blander dette konseptet med helt nye 3D Printede såler, så blir jo det en vinn – vinn for miljøet!

Foto: Meg selv

Utfordringer med 3D printing

Foto: The Verge

Foto: royalty free, Unsplash

Foto: royalty free, Unsplash

3D printeren er en flott ting, og det kommer mye positivt med den. Men det kan også være utfordringer ved dette fenomenet. Hvem som helst som eier en 3D-printer kan i dag kjøpe en oppskrift på hvordan man for eksempel bygger våpen. Det er tydelig at ikke alle i verden burde ha tilgang til slike våpen, og havner disse kodene i feil hender kan det skape fatale konsekvenser.

Det vil i tillegg bli vanskeligere å markedsføre fysiske produkter i en butikk enn å markedsføre produktet via 3D printing. Hvis du skal kjøpe en genser via en 3D Printer, er det bare å stå foran kameraet, og du kan se hvordan den ser ut på deg. Det vil da være mye mer tungvint å lete etter plagg i en butikk, for så å prøve det på. Akkurat dette kan være slutten på kommersielle fysiske butikker, slik vi kjenner de i dag.

Det er også et problem som kan oppstå rundt skatt og avgifter på disse produkt kodene. Hva er verdien på det fysiske produktet kontra produktkoden til det samme produktet? I fremtiden når vi kjøper en produktkode: betaler vi like mye i skatt og avgifter? Skal hver kode du kjøper være unik, og slutte å fungere etter første print, eller skal kodene være lik, og du må betale for hvert bruk?

Foto: royalty free, Unsplash

Fremtiden

Fremtiden er det ingen tvil om at blir spennende. Alt dreier seg om samspillet mellom organisasjonene som bruker teknologien, selve teknologien og samfunnets holdning til denne teknologien. 3D printeren vil i fremtiden forhåpentligvis gjøre mye positivt for klimafronten, helsepersonell og fattige land med bygging av f.eks. hus, for å nevne noen områder. Om 20 år, vil vi helt sikkert se mye mer av 3D printede objekter, reguleringer for 3D printing, Skatter og avgifter på koder og definitivt mye mindre fysiske butikker. Det er en spennende tid vi lever i, og jeg kan ikke vente til å se fortsettelsen på alt sammen!

Hvordan tror du 3D printere vil påvirke fremtiden?

Kilder:

Barka, Line. 2019. «Denne maten er 3D-Printet – nå skal den serveres eldre på sykehjem.» TV2, 13. September. https://www.tv2.no/a/10827682/

Kalstveit, Fredrik. 2019. «3D-Printeren Vulcan II kan printe et hus på under et døgn.» DN, 9. Juli. https://www.dn.no/d2/arkitektur/bolig/arkitektur/teknologi/3d-printeren-vulcan-ii-kan-printe-et-hus-pa-under-et-dogn/2-1-606284

 TU.no. 2018. «Amerikansk våpenlobby trosser dom – selger oppskrift for å 3D-printe pistoler.» Du.no, 29. August. https://www.tu.no/artikler/amerikansk-vapenlobby-trosser-dom-selger-oppskrift-for-a-3d-printe-pistoler/444751

VGtv. «3D-printer menneskeøre.» Video. 06.10.2018. https://www.vgtv.no/video/165362/3d-printer-menneskeoere

Vincent, James. 2019. «Trump Deal to share 3D-printed gun blueprints online ruled ‘unlawful’.» https://www.theverge.com/2019/11/13/20962658/3d-printed-gun-download-ban-reversed-trump-administration-defense-distributed (Bildet)

5 thoughts on “3D printeren: Løsningen på verdens problemer?”

 1. Hei Stian!

  Først og fremst: utrolig bra jobbet med ditt aller første blogginnlegg! Du er flink til å bruke bilder (til og med egne bilder!), underoverskrifter og kilder. Du henviser til hvert bilde du bruker, og det er veldig viktig. Du er også flink til å skrive interessant, og leseren har lyst til å vite mer. Bra bruk av underoverskrifter som vekker oppmerksomheten. Det eneste jeg ser du kan prøve på til neste gang er å gjøre innleggene enda mer oversiktelige/ryddige. Men det finner du ut av når du blir godt kjent med tema du har valgt i WordPress.

  Lykke til videre med skrivingen, dette mestrer du veldig bra!

  1. Hei Emeline!

   Tusen, tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding.
   Det er fremdeles veldig nytt, dette programmet her, så jeg satser på at jeg får alt i mål etter hvert!

 2. cecilie Staude

  Hei!
  Så fint blogginnlegg – om spennende tema. Jeg er helt enig i det du skriver. Fordelene med 3D-printing er mange, og utvilsomt vil utviklingen skyte fart fremover. Det store spørsmålet som du også stiller er hvor fort utviklingen kommer til å gå, og der er det mange fremtidsforsker som er uenige. Mc Kinsey mener at én prosent av alt vi produserer i 2025 vil være 3D-printet, mens andre miljøer mener at tallet er fem prosent. Blir uansett spennende fremover, men mye teknologiske nyvinninger.
  Denne podkasten synes jeg er interessant… https://lorn.tech/lorn-pod/483-gronn-3d-printing/
  Mvh Cecilie

  1. Tusen takk for fin kommentar, Cecilie!

   Jeg gleder meg masse til fremtiden, det kommer til å bli utrolig spennende.
   Skal sjekke ut podcasten! :))

   Takk igjen!

 3. Pingback: 3D printeren: Løsningen på verdens problemer? | DIG2100 (2102)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *